Press "Enter" to skip to content

A bolt bezár, de az üzlet megy tovább

A koronavírus az elmúlt egy évben felforgatta az életünket, és rámutatott arra, hogy érdemes lenne néhány dolgot átgondolni, majd alkalmazkodni. Mondják, hogy a magyar leleményes, és ez nincsen másként most sem, amikor 2 hétre bezárták az országot.

Másképpen alakulnának a mindennapok, ha 3-4 évtizeddel ezelőtt kopogtat be ez a járvány, hiszen akkor még nem volt sem internet, sem okostelefon, ezért nem lehetett olyan megoldásokkal élni, ami manapság magától értetődő.

Az nem újdonság Magyarországon, hogy egyre több vállalkozás él az online értékesítés, ezzel együtt a futárszolgálatos kiszállítás lehetőségével, ám a kicsik a kínálkozó lehetőségek ellenére sem léptek, vagy ha igen, akkor jellemzően potenciál alatt teljesítenek.

A tegnapi nappal életbe lépő újabb szigorítások miatt már meg is jelentek a leleményes vállalkozók reakciói, ám a Telex cikkében nem okosan lépkedő mikrovállalkozókat, hanem országos szinten jelenlévő multikat vagy honi nagyvállalkozást említenek példaként.

Történt ugyanis, hogy a boltok bezárását kikényszerítő rendelkezésnek van egy olyan értelmezése, hogy csak az üzlethelyiségbe nem léphetnek be a vevők, a kiszolgálás az üzlet előtt, illetve csomagküldő szolgáltatás segítségével megoldható.

Az említett cikkben idézik az Ecommerce Hungary közleményét:

„A kormányrendelet szövege szerint a vásárlók a március 8-tól március 22-ig hatályban levő intézkedések fennmaradtáig is zavartalanul intézhetik kisebb-nagyobb bevásárlásaikat az interneten. Ez egyaránt vonatkozik a futárcégek igénybevételével és a személyes átvételi pontokon megtörténő kézbesítésekre is. Csányi Zoltán, az Ecommerce Hungary alelnöke kiemelte, hogy a megfelelő egészségügyi előírások betartásával megvalósuló személyes átvételek akár az átvételi pontokon, akár egyes, amúgy zárva levő üzletekben nem jelentenek számottevő járványügyi kockázatot.”

A Telex anyagában olvasható a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet álláspontja is, ami ellentétes az előbbi megengedő gondolatmenettel. Hivatkoznak a kereskedelmi törvényben leírtakra, és ezek alapján szerintük jelen körülmények között csak a futárszolgálatos kiszolgálás lehet jogkövető magatartás a kiskereskedelmi egységek részéről.

„A TASz szerint ezért szerencsés lenne, ha a kormány a lehető legvilágosabban fogalmazná meg az elvárásait a szabályok címzettjei felé, és ezeket széles körben kommunikálná.”

A cikk végén a frissítésben írják, hogy:

„A magyar e-kereskedők érdekképviseleti szervezete, az Ecommerce Hungary egyeztetést kezdeményezett a koronavírus járvány elleni védekező intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló jogszabály értelmezése kapcsán a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szakembereivel. A szervezet elsősorban a csomagküldő internetes kereskedelem egyik mozzanata, a személyes átvétel biztosításának lehetőségével kapcsolatosan kért pontosítást és fejtette ki szakmai álláspontját.”

Két dolgot biztosan kijelenthetünk ezzel a konkrét helyzettel kapcsolatban. Az egyik az, hogy a hivatalos kommunikáció nem elég pontos ahhoz, hogy minden piaci szereplő és iparági szervezet ugyanúgy értelmezze a rendelkezéseket. A másik pedig az, hogy a mikrovállalkozások éppen abból fakadóan, hogy nem köti őket hatalmas, lassan mozgó szervezeti egység, gyorsan tudnának reagálni váratlan helyzetekre, és alkalmazkodhatnának, már persze, ha akarnának.

Hogy konkrétak legyünk a sümegi vállalkozások kapcsán, talán időszerű lenne újraértelmezni a helyi és környékbeli vásárlók kiszolgálását, és újszerű megoldásokban gondolkodni.

Példaként lehetne említeni egy a sümegi vállalkozásokat tömörítő szerveződés által működtetett régiós csomagszállítási megoldást. Ez az ilyen váratlan élethelyzetekben bárkinek, normál esetben pedig akár a nehezebben mozgó idős embereknek, akár a munkarendjéből fakadóan bizonyos boltokba eljutni nem képes vásárlóknak tudna segíteni. És ha egy kicsit előre tekintünk a nem is olyan távoli jövőbe, akkor a csomagszállítás a sümegi Postánál is használatban lévő elektromos meghajtású kishaszongépjárművel környezetbarát módon is megoldható lenne.

Frissítés

Később az Átvevőpont sem lehet egy járvány miatt bezárt üzlet című cikkben kiegészítik a korábbi gondolatokat:

„A zárva tartásra kötelezett üzletek átvevőpontként sem működhetnek; házhoz vagy szabadon elérhető csomagpontra kell szállítaniuk a megrendelt termékeket – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára kedden az MTI-nek.”

Minden jog fenntartva © 2019-2021