Press "Enter" to skip to content

Támogassuk a sümegi vállalkozásokat

„Húsvét tájékán lesz az a helyzet, amikor a nyitás bizonyos kérdései előkerülhetnek.” – olvasható Magyarország kormánya oldalán az idézet. Azt gondolom, hogy sokan nem erre számítottunk, és a Sümegen vendéglátással foglalkozó vállalkozások és az ott dolgozó alkalmazottak is csalódottak.

Hogy kellenek a szabályozások és az intézkedések, azzal nem érdemes vitatkozni, viszont az észszerűségén már igen.

Ezért is érezhető az egyre feszültebb helyzet. A helyi vendéglátással foglalkozó vállalkozók és csökkentett fizetést kapó alkalmazottaik anyagi tartalékai is elfogynak.

Így van ez sajnos Sümegen is. Egyre több vállalkozó panaszkodik a kilátástalan helyzet miatt és reménytelenül kérdezik, hogy: „Meddig tart ez még?”, „Kire számíthatunk?”

Nos, nehéz erre választ adni! A tűzhöz közel álló nagyvállalkozók most is milliós támogatásokat kapnak. Viszont a kis vendéglátóhelyek, éttermek tulajdonosai és alkalmazottai már kegyvesztettek.

Sokszor talán bele sem gondolunk, de vannak olyan sümegiek, akik már csak néhány hétre elegendő tartalékkal rendelkeznek, mert november óta fizetésük egy részét kapják csak meg vagy – ami még rosszabb – már munkanélküliek.

Szomorú! Ahogy szomorú az is, amit Sümegen tapasztalunk, hiszen még 2020 végén tettünk javaslatot a város vezetésének, hogy nyújtsanak segítő kezet a helyben működő vállalkozásoknak, családoknak. Ne alamizsnát osztogassanak, versenyt csinálva a nehéz helyzetben élők támogatásából, hanem kiszámítható, anyagi biztonságot nyújtó fix támogatást. Ahogy ezt más települések vezetése megtette a helyben működő vállalkozások irányába. (pl.: Székesfehérvár, Szombathely)

Mivel a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokra és az ott dolgozókra a korlátozások után is szükség lesz, így őket segíteni kell, hogy túléljék ezt a bevétel nélküli időszakot.

Azt gondolom, hogy a város vezetésének soron kívül dönteni kell a helyben működő vendéglátással foglalkozó vállalkozók és alkalmazottaik megsegítése kapcsán.

📍 Haladéktalanul fel kell venni egyeztetés céljából a kapcsolatot a helyi vendéglátós vállalkozásokkal, hogy milyen segítségre van szükségük.

📍 Az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek és más vállalkozások teljes bérleti díját engedje el 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Ez vonatkozzon a Piacon árusító vállalkozásokra, árusokra is.

📍 A helyi kisvállalkozások számára az önkormányzat hozzon létre egy pénzügyi alapot 5 millió forinttal. Ebből az alapból azok a sümegi telephellyel rendelkező, vendéglátással és kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások pályázhatnának vissza nem térítendő támogatásra, akik igazolják, hogy rész-, vagy teljes munkaidőben megtartották a korlátozások idején is az alkalmazottaikat.

Amíg a kormány másként nem rendelkezik, arra kérek mindenkit, lehetőségeinkhez képest vásároljunk sümegi üzletben, helyi termelőtől, vegyük igénybe a házhozszállítással is működő éttermek/vállalkozók szolgáltatásait!

Támogassuk a sümegi vállalkozásokat, hogy az alkalmazottaikkal együtt túléljék az előttük álló nehéz hónapokat!

Hajrá Sümeg!

Kovács Mihály

Minden jog fenntartva © 2019-2021