Press "Enter" to skip to content

Törvénysértések a pályázati projektek körül

„A tehetségtelen emberek soha nem okoznak csalódást, erre csak a tehetségesek képesek.”

Sajnos ez a jelenség most is beigazolódott. Január végéhez közeledve kaptam értesítést arról a Sümeg városát és lakóit érintő szomorú hírről, hogy Végh László az általa (Sümeg nevében) indított kettő pert csúnyán elbukta a Fővárosi Törvényszéken.

Mindkét jogerős ítélet szerint a Végh László vezette önkormányzat nem csupán törvénysértő módon használta fel az Európai Uniótól érkező TOP-os pályázati pénzeket, hanem súlyos tízmilliókat kell fizetnie, a milliós büntetések mellett és ehhez hozzájön a vesztes perek költsége is.

De nézzük röviden ennek sajnálatos esetnek, kudarcnak a hátterét:

A Pénzügyminisztérium egy szokásos rutin ellenőrzés során 2020. április 08-án és 2020. április 29-én törvényességi vizsgálatot kezdeményezett a Végh László vezette Sümegi Önkormányzattal szemben a Közbeszerzési Hatóságnál. Mely vizsgálatok tárgyai a pályázati pénzből megvalósuló 76.921.521 Ft értékű Bölcsőde felújítás és a 41.000.000 Ft közpénznyi Ramassetter Látogatóközpont kialakításának közbeszerzései voltak.

A Közbeszerzési Hatóság 2020. május 12-én D.117/13/2020. és 2020. május 21-én D.166/7/2020. számon hozott határozataiban rögzítette, hogy a Végh László vezette önkormányzat súlyos törvénysértések mellett használta fel a 76.921.521 Ft és 41.000.000 Ft pályázati közpénzt.

A két határozatban 2, illetve 3 millió forintra bírságolták Sümeg városát és kilátásba helyezték a 41.000.000 Ft teljes és a 76.921.521 Ft 25 százalékának a visszafizetését.

Végh László ezeket a jogerős határozatokat támadta meg a nyár folyamán a Fővárosi Törvényszéken, amit már akkor hozzáértők, jogászok értelmetlennek tartottak. Nemcsak azért, mert törvénysértéseket megállapító határozatokban foglaltak tények és pontos, valós okfejtést tartalmaznak, hanem azért is, mert nem jó ötlet nekimenni egy alapvetően vesztesnek ítélt ügyben a Pénzügyminisztériumnak és a Közbeszerzési Hatóságnak.

És valóban, Végh Lászlónak annyi esélye volt ezekkel a perekkel, mint egy papírsárkánynak a hurrikánban. Dr. Antal Regina bíró vezette tanács iszonyú részletességgel vizsgálta mindkét keresetet és sajnos nem tudott más ítéletet hozni, minthogy a Végh László által vezetett önkormányzat mindkét projekt esetében súlyos törvénysértéseket valósított meg, mikor a közbeszerzési eljárás során nem biztosította a közpénzek pártatlan, befolyástól mentes felhasználását.

És ezekről a tényekről most lett kettő jogerős Fővárosi Törvényszék által meghozott ítélete is Végh Lászlónak.

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a Közbeszerzési Hatóság (szintén a Pénzügyminisztérium kezdeményezésre) ezen hivatkozott eljárásokon kívül (!) még kettő ügyben állapított meg súlyos törvénysértéseket. A D.236/2020. és a D.233/2020. számon hozott határozatok alapján a Végh László vezette önkormányzat törvénysértő módon járt el a Középkori Piac 57.903.003 Ft és a Belvárosi Piac 13.613.000 Ft TOP-os pályázati pénz felhasználása során.

Miközben a pályázatokat kiváló szakemberek megírták, összeállították és ezzel megnyerte Sümeg városa azokat, addig a pályázati pénzeket már Végh László vezetésével tehetségtelen és zavaros, immár bírósági ítélet alapján is törvénysértő módon költötték el, amire ráadásul a Pénzügyminisztérium hívja fel a figyelmet.

A Fővárosi Törvényszék mindkét ítéletét alaposan végigolvasva néhány kérdés jutott eszembe:

📌 Végh László milyen alapon indított a képviselő-testület felhatalmazása nélkül a város nevében olyan pereket a Törvényszéken, melyek már az elején bukásra voltak ítélve?

📌 Miért kellett ilyen módon, a közbeszerzési törvényt súlyosan megsértve elkölteni 117.921.521 forintnyi TOP-os pályázati pénzt?

📌 Az elbukott perek után kifizetendő perköltséget és milliós bírságokat ugye Végh László saját maga fogja kifizetni, nem pedig a város lakóival és vállalkozóival akarja majd azt megfizettetni?

📌 Ezen kudarc után Végh László mikor kéri vissza az általa kifizetett, a pályázatokhoz kapcsolódó milliós nagyságrendű projektmenedzseri díjakat?

📌 Tájékoztatta-e a képviselőtestület tagjait és a város lakosságát erről a súlyos törvénysértéseket megállapító ítéletről Végh László?

📌 A TOP-os pályázati pénzek elköltése során elkövetett törvénysértések után mikor vállalja a felelősséget?

A Fővárosi Törvényszék ítéletei:

Németh Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2019-2021