Press "Enter" to skip to content

Sajnálom, nem tehettem semmit! Oh, dehogynem. Csak nem akartál…

Egyre inkább úgy néz ki, hogy az utóbbi évek sümegi eseményei nyomán szépen formálódik a képviselőség, illetve a polgármesterség állatorvosi lova. Folyamatosan példázzák az urak, hogy mit hogyan nem szabadna csinálni.

Történt ugyanis, hogy többek között az érettségi botrány kapcsán oly sokszor megszólított sümegi fideszes képviselők ahelyett, hogy végre vállalnák a felelősséget, majdnem össznépien elkezdték mosdatni magukat, hogy hát ez nem az ő dolguk, meg egyébként is, nem tudtak volna mit tenni. Végh László polgármester úr pedig, te jó ég, teljes sebességgel halad előre, hogy azt a mára szemmel alig látható kis tekintélyét végleg lenullázza.

Ugorjunk vissza az időben 1,5 évet. 2019 októberének végén járunk, amikor Sümegen is megtartják az új önkormányzati ciklus nyitányaként funkcionáló alakuló ülést. Itt az összes képviselő, illetve polgármester és alpolgármester úr is esküt tett, hogy minden körülmények között Sümeg érdekében fog tevékenykedni. Már akkor azt beszéltük, hogy szép szavak ezek, de kíváncsiak leszünk, hogy a fideszes városatyák mennyire gondolják komolyan, amit az eskütétel során a jelenlévők előtt hangosan kimondtak – igen, én is ott voltam.

Nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, semennyire. 2019 decemberében belementek egy színjátékba, aminek első felvonása az volt, hogy a Sümeg Média Centrum Kft. akkori ügyvezetői – fontos kiemelni, hogy akkori, hiszen azóta a cég gazdát cserélt – bejelentették, nem kívánják tovább működtetni a sümegi médiát – a városi televízió, a Sümeg és Vidéke havilap, a sumeg.hu és néhány Facebook-oldal tartozott hozzájuk.

Arról tavaly többször is írtam, hogy mennyire nevetséges és szánalmas volt az, amit 2020-ban Végh László és a balatonkenesei „médiás csapat” művelt, így erre most nem is fordítanék figyelmet. Nézzük inkább azt, hogy mit tehettek volna a fideszes városatyák, ha egy csepp szándékuk is lett volna arra, hogy a várost szolgálják.

Németh Zoltán alpolgármesterként Végh László helyettese, ezzel együtt logikailag az ellensúlya is kellene, hogy legyen. Ha tehát László „megbillen”, alpolgármester úrnak első körben személyesen, aztán ha úgy nem ér el eredményt, akkor a nyilvánossághoz szólva kellene hatnia rá. Ezt talán azért nem teszi meg, mert jól jön neki az alpolgármesteri fizetés, azaz a konfrontáció elkerülésével védi saját pozícióját, és/vagy azért nem, mert mindketten ugyanazt az urat (Fidesz) szolgálják. Ismét csak abba az irányba tudok tekinteni, mint előző cikkemben: tanár úr vajon miként rendezi le magában ezt a helyzetet? Miként tudja összeegyeztetni a több évtizedes tanári minőséget ezzel az arcátlansággal, amit a város első emberének helyetteseként művel?

Mészáros Norbert, aki vizuális kommunikációban (fotózás, drónos fotózás és videózás), illetve a Sümegi Körkép révén a médiában is érdekelt, érti a 21. századi internetes közösségi média működését, erejét, képviselőként mégsem tesz semmit, hogy a lakosságot pontosan, tényszerűen tájékoztassa. Nem teszi ezt annak ellenére, hogy több forrásból is tudni lehet, tele a hócipője azzal, ami Sümegen történik, ami rombolja a város megítélését.

Meszlényi Dezső is lapít, mint az a bizonyos a fűben, pedig az érettségi botrány őt több oldalról is közvetlenül érinti. Egyfelől munkakapcsolatban áll az ügy első számú „sztárjával”, Szabó Krisztinával, másfelől pedig sümegi képviselőként az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. Az lenne a minimum, hogy egy informatív, akár napi szinten frissített képviselői Facebook-oldalt üzemeltet. Ha így tenne, lenne irányába figyelem a helyi és régiós lakosság részéről, vagyis közvetlen közelről tudna tudósítani az érettségi botrány kapcsán. Hogy csak a fideszes szerepvállalása jelent gátat, vagy egyszerűen nem érti, hogy a 2020-as években az interneten keresztül kellene tartania a kapcsolatot a lakossággal, és ilyen módon is kellene őket szolgálni, azt csak ő tudná megmondani.

Papp Imre képviselő úr vállalkozóként a folyamatosan bővülő sümegi birodalmáról ismert, azt hiszem, mondhatom, hogy minimum országszerte. Határozott karakterként van jelen a világban, éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem szólal meg egy olyan ügyben, amivel a saját több évtizedes munkásságát is devalválják az érettségi botrány szereplői.

Remete József szintén vállalkozó, sok emberhez „elér” a belvárosban található étterme, szállója révén, nem igazán van tehát olyan helyi és környékbeli ember, aki ne tudná legalább a neve alapján, hogy ki ő. Ebből fakadóan azt gondolom, ha karakteres véleményt formálna a kialakult helyzetben, amellett nem mennének el az emberek. Talán fontosabb a fideszes kapcsolatokat ápolni, jóban maradni „felfelé”, mint kiállni a város érdekeiért? Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy így lehet.           

Végh László polgármester úr ugyan meg-megszólal, de bárcsak ne tenné. Még mindig nem érti, hogy minden egyes erőltetett gondolatokat tartalmazó videójával saját maga alatt vágja a fát. Legutóbbi, 2021. április 23-án (péntek) megjelent Facebookos bejelentkezését, melyben a vele egyet nem értő, általa helyi ellenzéknek nevezett embereket ekézni, nos, egyetlen bekezdéssel tudnám ellene fordítani. De nem teszem, hiszen aki meglátja egy szövegkörnyezetben a logikai hibákat, pontosan tudja, hogy miért nem azt a célt érte el László a tegnapi videójával, amit szeretett volna.

Most csak néhány evidens irányt fogalmaztam meg, ami felé indulhattak volna a képviselő urak, ha ténylegesen képviselni szerették volna a sümegi lakosságot. Tucatnyit mondhatnék még, de felesleges. Mert nagyon úgy néz ki, hogy fontosabb megfelelni a fideszes köröknek, mint tiszta lelkiismerettel építeni a várost, amire 2019 októberében felesküdtek.

Minden egyes hallgatással letudott nappal, ha csak egy kicsit is, de erodálják az urak a már így is elég rendesen megtépázott reputációjukat. Ezt azért a lefekvés előtti néhány percben most már érdemes lenne fontolóra venni, mert ha így megy tovább, egy időközi választáson biztosan nem fog már babér teremni, induljanak akár fideszes, akár másmilyen színekben.

Lendvai Norbert
Egy örök optimista lokálpatrióta, aki hiszi, hogy eljött a változás ideje.

Ui.: Hogy miért van éppen az a borítóképen, ami, és miért lett olajfestmény jellegűre retusálva? Talán később, egy újabb cikkben elmesélem…

Minden jog fenntartva © 2019-2021