Press "Enter" to skip to content

Városatyának lenni megtiszteltetés kellene, hogy legyen

Az idézetekben az a jó, hogy alkalom adtán nagyon jól ki tudják egészíteni, vagy fel tudják vezetni az ember mondanivalóját. Nincsen ez másként most sem, amikor egyik kedvenc filmemből (A békés harcos útja) hozok egy kisebb részletet egy fontos dialógusból:

– Ha olyan sokat tud, hogyhogy egy benzinkútnál dolgozik?
– Ez egy szolgálat, az ügyfelet szolgálom. A legnemesebb feladat.
– A benzintöltés?
– A mások szolgálata.

A sümegi képviselő-testületben egyetlen képviselőt leszámítva 40 pluszos emberek ülnek, akik mögött már legalább egy fél élet tapasztalata van, ezért elég sok dologgal tisztában kellene, hogy legyenek. Ezek közül az egyik az, hogy mikor 2019 októberének végén esküt tettek abban a bizonyos teremben, egyfajta szolgálatra esküdtek fel. Ehhez képest az elmúlt 1,5 év eseményei tragikus képet festenek.

Ego, hatalom- és birtoklási vágy, ezek határozzák meg leginkább negatív irányba azokat az embereket, akik valamilyen magasabb pozícióba kerülnek. A képet a konkrét helyzeteket figyelve még számos dolog árnyalja, de jellemzően ezek valamelyike vagy mindegyike a tartóoszlopa egy elítélhető viselkedési mintának.

Érdekes elgondolkodni azon, hogy a sümegi, fideszes színekben jelenlévő képviselő uraknál vajon melyik lehet a domináns, illetve úgy egyébként, miért csinálhatják azt, amit, illetve miért nem teszik azt, amit esküjükből fakadó szolgálatuk révén tenniük kellene?

A sort ismét Németh Zoltánnal, a polgármester helyettesének számító személlyel kezdeném. Számomra ő a legnagyobb talány, hiszen 40 éves tanári múlttal a háta mögött szikla szilárd erkölcsi tartással megingathatatlan alapnak kellene lennie a testületben. Ehhez képest olyan csendben van, mint egy kisdiák, aki még nem képes felvállalni önmagát az iskolai közösségben. Ha ő nem szólal fel, nem áll ki a lakosság érdekében a minimum necces helyzetekben sem (pl. a helyi „médiára” értelmetlenül elköltött évi több 10 millió forint kapcsán), vajon mit lehet elvárni a többi képviselőtől, akik mondjuk „csak” vállalkozók?

Mészáros Norbert a mindennapokban informatikával foglalkozó vállalkozó, aki tudja, mit jelent egy-egy ember gondját, baját kezelni, milyen érzés az, amikor tapasztalt szakemberként szolgálja a számítástechnikához nem vagy kevésbé értőket. Képviselőként azt várnám tőle, hogy a Sümegi Körkép, no meg a fotós Facebook-oldala által megszerzett tapasztalatot felhasználva pontosan, tényszerűen a „frontvonalból” tudósítsa a lakosságot. Hogy miért nem teszi, az nagyon jó kérdés. Hallgatását nem igazán lehet másként értelmezni, mint hogy akár saját akaratából, akár kötelezően elvállalt feladatként a pártérdeket kell támogatnia.

Meszlényi Dezső aktivitásának hiánya fejtörést okozó jelenség, ő ugyanis egy egészségügyben dolgozó ember, aki ráadásul az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. Tehát, ha valaki, akkor ő pontosan tudja, mi a mások szolgálata. Az egészségünk az egyik, ha nem a legfontosabb dolog számunkra a világon, ennek okán ő kellene az egyik legaktívabb, „leghangosabb” képviselő legyen, de nem, csend van körülötte. A lakosság szemszögéből semmit nem érzékelünk abból, hogy egy kirívóan fontos terület kapcsán létrehozott bizottság elnöke.

Papp Imre évtizedek óta meghatározó alakja a sümegi életnek, vállalkozásbirodalmának köszönhetően az országos vérkeringésben is megkerülhetetlen. Fogalmazhatunk úgy, hogy egy erős karakter a civil életben, ezért gondolnánk, hogy majd képviselőként is karakán módon kiáll ügyek mellett vagy éppen ellen, kapcsolatrendszerét felhasználva pedig látványosan lobbizik azért, hogy a városnak minél jobb legyen. A valóság ezzel szemben letaglózó. Nem érvényesül a képviselői jelenlétében az, amit a kétkezi munkával megépített életéből fakadóan várnánk tőle.

Remete József a város központjában működtet szolgáltató egységeket, mellette a közétkeztetésben napi szinten tudja, érti, érzékeli, milyen szolgálni másokat. Képviselőként annak ellenére szürke szamár a ködben, hogy a Gazdasági Bizottság elnöke. E minőségében tőle egyértelműen azt várnák a sümegiek, hogy folyamatosan kommunikál, mutatja be a lehetőségeket, tárgyal, lobbizik, témákat napirendre vesz és ott tart, és ha már egyszer, akkor a város számára kényes témákban a lakosság érdekét, nem pedig a pártérdeket helyezi előre.

A sort Végh László polgármester úr zárja, akinek 2019-es kampányában erőteljes volt a Mindig Sümeg! szlogen, illetve Facebook-oldalán szintén egy 2019-es bejegyzésben az olvasható, hogy szenvedélyesen szereti Sümeget. Ha az, amit láthattunk Végh úrtól az elmúlt években, neki a szenvedélyes szeretet, nos, nem akarom tudni, milyen magánemberként a „szeretete”.

László folyamatosan szájára veszi a városunk egykori nagyjaként emlegetett Ramassetter Vince nevét, aki valóban szolgálta a várost, akinek hagyatéka ma is kézzel fogható. Ha másért nem, legalább a kettejük között meglévő kontraszt miatt most már igazán szégyellhetné magát Végh úr, és ha csak egy kis erkölcsi tartás maradt benne, az lenne a minimum, hogy lemond a tisztségéről.

Ha nem tudom az önként (!) vállalt feladatomat tisztességesen, másokat szolgálva végezni, lemondok, bocsánatot kérek, majd átadom a helyem egy alkalmasabb személynek. De nem, Végh úr még mindig kitart. Akkor is, amikor már egy fideszes polgármester (Fábry Szabolcs) is kerek perec kimondja, hogy Szabó Krisztinának ennyi volt. És akkor is kitart, amikor a fideszes lakájmédia egyik online lapja (Pesti Srácok) is arról cikkezik, hogy igen nagy gubanc van egy fideszes polgármester élettársának pozíciója kapcsán.

És ha már szóba került, a mostanság a sümegi és környékbeli lakosok idegeit leginkább borzoló érettségi botrány főszereplőjeként említhető Szabó Krisztina és az őt mosdató Bayer „fideszes megmondóember” Zsolt vajon értik-e azt, hogy az egykori tisztességtelen előnyszerzés okán lehet ma ott a hölgy, ahol van? Bármennyire is azt gondolja Zsolt, hogy Krisztina jól végzi a munkáját, ezért miért ne maradhatna (egy esetleges büntetés után), a felvetés önmagában abszurd. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a hölgy valójában kicsit sem végzi jól a munkáját, akkor meg pláne nevetséges a gondolat.

A nem fideszesek értik, hogy az egy urat (Fidesz) szolgálók mindenáron kiállnak egymásért, de ha máshol nem, könyörgöm, legalább a nettó szolgálatként értelmezhető pozíciók kapcsán legyenek már belátók a kedves hölgyek és urak, és viselkedjenek úgy, ahogyan azt egy erkölcsi tartással bíró személy teszi!

Ha életük felét megélt, pozícióba került emberekben annyi tisztesség, annyi tartás nincsen, hogy a lakosság felé tarthatatlan viselkedésüket nem tudják a helyén kezelni, és nem mondanak le, nem állnak fel önként, akkor… Akkor, ahogy mondani szokás, a világ megérett a pusztulásra.

Kicsit szolidabban fogalmazva, most jött el az idő, hogy az emberek végre összefogjanak, és ahogyan 100 és 1000 évekkel ezelőtt megtették, felkeljenek most is, és ha nem is vasvillával, de konkrétan elkergessék ezeket a képviselőségre, illetve egyéb vezető tisztségre méltatlan hölgyeket és urakat.

Lendvai Norbert
Egy örök optimista lokálpatrióta, aki hiszi, hogy eljött a változás ideje.

Minden jog fenntartva © 2019-2021