Press "Enter" to skip to content

Mi lesz a sümegi betegekkel?

Sümegen egy ideje a három felnőtt háziorvosi körzet ellátását kettő háziorvos látja el Szijártó István doktor úr sajnálatos betegsége miatt. Ezen állapot feloldása kapcsán már hetekkel ezelőtt megkezdődött egy egyeztetés több olyan vidéki orvossal, aki átvehetné Szijártó doktor körzetét itt Sümegen.

Örömünkre sikerült több körben egyeztetni egy 39 éves óbudai belgyógyász-kardiológus orvossal, aki nagy örömmel családjával jönne Sümegre, hisz az igazi gyógyító munkát egy ilyen kis városban képzeli el és itt is telepedne le feleségével és két gyermekével.

Miután ez a pozitív helyzet előállt, önkormányzati képviselők kérték a város polgármesterét, hogy vegye fel ezzel az orvossal a kapcsolatot és tegyen meg mindent, hogy a már előkészített állapotnak köszönhetően mihamarabb meg tudja kezdeni Deák doktor a gyógyító munkát Sümegen.

Én személyesen kértem Meszlényi Dezsőt, az egészségüggyel foglalkozó bizottság elnökét, hogy legyen ebben az ügyben partner, aki erre korrekt módon ígéretet is tett. Múlt héttől tegnap (július 20., kedd) estig váratott ez a telefon. Ekkor Végh úr felhívta a már említett Deák doktor urat, akivel sajnálatos módon a tőle megszokott stílusban beszélt. Nem értette, hogy neki ehhez mint polgármester mi köze, és ha akar valamit itt Deák doktor, akkor majd keresse augusztus közepén, mert ő elfoglalt és nem igazán ér rá ilyennel foglalkozni. Közölte, hogy szolgálati lakást nem tud biztosítani, ha akar és talál, akkor bérelhet, és most pénz sincs, hogy anyagilag segítse a letelepedést az önkormányzat. Mindemellett Végh polgármester úr a súlyos betegséggel küzdő Szijártó doktor negatív, lekicsinylő minősítése mellett a jelenlegi háziorvosok rossz munkáját ecsetelte derült ki számomra Deák úrtól kapott emailt olvasva.

Nem titok, hogy tegnap este óta égtek a vonalak, és valljuk be, forrtak az indulatok is. Ma Magyarországon ápolónőt is nehéz találni, nemhogy egy háziorvost. Nekünk most itt Sümegen óriási szerencse mellett egy 39 éves belgyógyász jelentkezett. Jönne családostól, itt telepedne le, itt képzelné el ebben a szép kisvárosban a jövőjét. Segítő szándék, támogatás, ösztönzés és jó szó helyett kapott lekezelést, gúnyolódást, arrogáns megnyilvánulást.

Tegnap este és ma reggel orvosokat, volt polgármestert, országgyűlési képviselőt és helyi képviselőt kerestünk meg, kértük, hogy segítsenek ezt a rendkívül kellemetlen és botrányos helyzetet fel- és megoldani. Így tett Oszkó Zoltán önkormányzati képviselő is, aki a délelőtti telefonos egyeztetést követően már bizakodó volt, hisz úgy tűnt, hogy talán változik a polgármester hozzáállása az új orvos letelepedése kapcsán.

Most nem olyan rég pedig Szijártó doktor arról tájékoztatott, hogy Végh polgármester úr valami indíttatásnak köszönhetően levelet írt részére ma délután, amiben közli, hogy amiben tud segít, és ha úgy lesz augusztus közepén, vissza lehet térni erre a kérdésre.

Azt gondolom, hogy kár volt ismét, elsőre a megszokott stílusban megnyilvánulni, azt gondolom sok-sok emberrel közösen, hogy nincs mire várni. Mihamarabb fel kell venni a kapcsolatot dr. Deák Attila belgyógyász úrral és a lehető leghamarabb döntést kell hozni a képviselő-testületnek arról, hogy miben és hogyan tudja az ideérkező fiatal orvost támogatni, ösztönözni. Nincs idő halogatásra, kifogások keresésére! Tavaly nyáron néhány babzsák-fotel(!) megvételének ügyében tudtak rendkívüli ülést tartani, akkor most ilyen fontos ügyben ez nem lehet kérdés, biztosítani kell, akár a jövő évi költségvetés terhére is azokat a támogatásokat, melyeket a korábban ideérkező másik két orvos is jogosan megkapott.

Jó hír, hogy kedd este óta Végh polgármester úr, ha másban nem is, de kommunikációban változást mutatott, bízunk benne, hogy emögött valódi tartalom és szándék van.

Amit könnyen bizonyíthat azzal, hogy nem vár augusztus közepéig, végéig vagy ki tudja meddig, hanem mihamarabb intézkedik és mindent megtesz, hogy az új orvos el tudja kezdeni Szijártó doktor úr praxisához tartozó betegek gyógyítását, nem utolsósorban pedig tehermentesítve ezzel a másik két körzet orvosait, akik jelenleg a helyettesítést is ellátják.

Kovács Mihály

Minden jog fenntartva © 2019-2021