Press "Enter" to skip to content

A medve nem játék

A Tapolcai Járási Ügyészség is így gondolhatta, amikor áttekintette a rendőrségtől megkapott büntetőügy nyomozati anyagát és természetkárosítás bűntette miatt vádat emelt három férfi ellen, valamint indítványozta a bűnösségük megállapítását. Ugyanis egy 2 méter 80 cm nagyságú, fejjel együtt kipreparált barna medvével – az ügyészség álláspontja szerint – illegálisan kereskedtek. 

A Sümegi Szó rendőrségi és ügyészségi forrásból megtudta, hogy az ügy egyik immár vádlottja Remete József, sümegi Fideszes önkormányzati képviselő, a helyi Fidesz alelnöke, a helyi Kinizsi Vadásztársaság titkára, akit a nyomozás során rabosítottak is. Másik két társa – egy sümegi és egy budapesti – inkább naiv áldozatai voltak a cselekménynek, hisz nem rendelkeztek információval arról, hogy tilos egy preparált barna medvével kereskedni, azonban Remete Józsefnek, mint vadásznak, kamarai tagnak ezt pontosan kellett tudnia.

Ugyanígy vélekedett egy általunk megkérdezett Bácsalmás környéki vadász is, aki – a neve elhallgatása mellett – elmondta, hogy ő volt az, aki közvetített még 2019-ben a kipreparált barna medve eladásában, melyet egy Kovászna megyei Zabolai (Románia) településen kapcsolatokkal rendelkező vadásztól szerzett Remete József. A Bács-Kiskun megyei erdész-vadász elmondta, hogy bagatellnek tűnik az ügy, de azért mégsem az. Véleménye szerint az ügyben szereplő barna medve értéke jóval több, mint amit hallani lehet, ugyanis mivel illegális az értékesítése, így sokkal felértékelődik az ára. Ha ezt civilek követik el, akkor az valamilyen formában elfogadható, hisz ha nincs közük a vadászathoz, a vadgazdálkodáshoz, akkor gondolhatják, hogy miért ne kereskedhetnének ilyen preparációval. De egy vadásznak, aki kamarai tag is, tudnia kellett, hogy törvénybe ütköző, amit tesz, még akkor is, ha anyagi haszon reményében teszi – tette hozzá a Bácsalmás környéki vadász.

Megszólalt a rendőrség és a megyei Vadászkamara is

Megkerestük az ügyészséget, akik a kiadott közleményükön túl nem kívántak bővebben nyilatkozni, így a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályához fordultunk, hogy megtudjuk, egy vádemelés során bevonásra kerül vagy sem az érintett személy fegyvertartási engedélye. Noszlopi Tibor alezredes arról adott tájékoztatást, hogy amennyiben a bíróság olyan ítéletet hoz egy fegyvertartással rendelkező személlyel szemben, mely sérti a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szakaszát, akkor a törvény által előírt időre a fegyverhasználati engedély bevonásra kerülhet.

Az ügy kapcsán telefonon értük el a Veszprém Megyei Vadászkamara elnökét, Papp Gyula urat, aki elmondta, hogy nem ismeri a Remete József-féle barna medve ügy részleteit, tájékoztatást nem kapott sem ő, sem pedig a kamara. Annyit elmondott, hogy amennyiben a bíróság olyan ítéletet hoz, ami nem összeegyeztethető a fegyvertartási törvénnyel és vadászati jogszabályokkal, akkor azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket. Ilyen esetekben a hatóságok – legyen az rendőrség vagy bíróság – minden esetben értesítik az illetékes vadászkamarát- tette hozzá Papp Gyula elnök úr.

Alacsonyan szállnak a botrányhősök

A büntetőügy egyik vádlottja, Remete József joggal lett az elmúlt időszakban Sümeg legújabb botrányhőse. Igaz, tett is érte. Az ifjú korában munkásőrséget is megjárt és korábban ittas vezetés miatt is elmarasztalt önkormányzati képviselő 2019-ben azzal került be a hírekbe, hogy az általa tulajdonolt Remete Kft. Sümeg Város Önkormányzatától közbeszerzési eljárás nélkül, alig 15 hónap alatt 112 millió forintos megbízást és közpénzt kapott, a kifizetéseket minden esetben Végh László polgármester, Remete párttársa hagyta jóvá. Majd 2019 decemberében a Ramassetter Vince-díjjal kitüntetett Remete minden ok nélkül egy parlamenti párt frakcióvezetőjét „fa@opózta” le nyilvánosan, 2020-ban már a bíróságon kellett számot adnia a szintén minősíthetetlen, alpári megnyilvánulása miatt. A Végh László és Szabó Krisztina páros botrányait végigasszisztáló és nekik falazó Remete József idén nyáron az egyik legharsányabb résztvevőként volt jelen egy a rendőrség által engedélyezett tapolcai lakossági fórum megzavarásánál. Remete táblákkal, pár társa trágár szavak ordibálásával zavarták a tapolcai lakosok által tartott összejövetelt. Ezt tetézte a most kipattant ügyészségi vádemelés is, amit Remete József elhallgatott, ahogy azt is, hogy a rendőrség rabosította és gyanúsítottként hallgatta ki.

Méltó-e a Ramassetter Vince-díjas kitüntetett?

Nemcsak erre kerestük a választ, hanem hogy Remete Józsefnek egy ilyen köztörvényes bűncselekmény miatti vádemelés után – melyet mellesleg eltitkolt a város lakossága előtt – mi is a teendője, vagy legalábbis mi lenne. Az ügy kapcsán kerestük meg a Fidesz nyáron kinevezett új választókerületi elnökét, dr. Navracsics Tibort. Szerettük volna megtudni, hogy mi az álláspontja a választókerületéhez tartozó Sümegi pártalapszervezet alelnökének, Remete Józsefnek az ügyéről. Marad-e a sümegi Fidesznél továbbra is alelnök és önkormányzati képviselő a hírbe hozott képviselő? Írásos megkeresésünkre dr. Navracsics Tibor közölte, hogy nem kíván nyilatkozni.

A sümegi emberek jelentős érdeklődését felkeltő üggyel kapcsolatban jóval közlékenyebb volt Rig Lajos országgyűlési képviselő, akit telefonon értünk utol. Érdeklődésünkre elmondta, hogy megdöbbentette a hír. – Szeretett Édesapám – aki sajnos már nincs köztünk – vadászott és épp a napokban láttam vendégül a Parlamentben 50 olyan tisztességes embert, akik a körzetünkben mezőgazdasággal, vadászattal foglalkoznak és többen közülük hajdanán Édesapámmal közösen vadásztak. Ezért tisztában vagyok vele, hogy a vadgazdálkodás egy rendkívül fontos szakma, de pontosan az ilyen esetek tesznek óriási kárt a szakma elismerésében. Rendkívül sajnálatos, hogy ismét botránnyal – ráadásul egy ilyen súlyos botránnyal – kerül a sümegi városvezetés az országos sajtó címlapjára. Arra a kérdésünkre, hogy Remete Józsefnek távoznia kell-e a helyi Fidesz alelnöki posztjáról és az önkormányzati képviselői pozíciójából, Rig Lajos elmondta: neki nem tiszte megítélni, hogy egy másik pártnak ki az alelnöke, ha a tagságnak, a helyi és a választókerületi elnöknek ez megfelelő és így rendben találják ezt, akkor ez van, ez az ő dolguk. Viszont a közbizalmon és komoly erkölcsi alapokon nyugvó önkormányzati képviselői pozíciójától mindenképp meg kell válni. Teljesen mindegy, ki milyen párthoz tartozik, mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak és mindenkinek vállalnia kell a tettei a következményeit. A bűncselekmény az bűncselekmény. Ha Tapolcán, Ajkán vagy Zalaszentgróton történne ilyen egy ellenzéki képviselővel, akkor az ottani Fidesz nemcsak a lemondását követelné az érintett ellenzéki képviselőnek, hanem még a polgármestert is menesztenék – jegyezte meg Rig Lajos országgyűlési képviselő.

Az ügy kapcsán írásban keretük meg Végh Lászlót, Sümeg város polgármesterét, akitől szerettük volna többek között megtudni, hogy mi az álláspontja a vádemelés kapcsán, tudott-e róla és tervezi-e a Ramassetter Vince-díjat visszavonni Remete Józseftől? Továbbá kíváncsiak lettük volna arra is, hogy mit tud arról az új eljárásról, melynek az alapja az, hogy a Remete József által tulajdonolt Kft. az elmúlt öt évben alig pár hónap közterület-foglalási díjat fizetett csak meg Sümeg városának, holott erre hatályos rendelet vonatkozik. Olyan közterület-foglalási díjról van szó, melyet más sümegi vállalkozó maradéktalanul megfizet, míg a most -más ügyben- vád alá helyezett önkormányzati képviselő pedig nem. Végh úrtól választ eddig nem kaptunk.

Közben pedig érkezett egy új és jó hír is, miszerint a Fővárosi Állat- és Növénykert Balu névre hallgató barna medvéje újból örökbe fogadható. 

Minden jog fenntartva © 2019-2021