Press "Enter" to skip to content

Ki lesz a jelölt?

Még 2021 nyarán a Sümegi Szó számolt be elsőként arról, hogy a Tapolca-Ajka-Sümeg – és még 57 települést magába foglaló – 3-as választókerület jelenlegi országgyűlési képviselője, Fenyvesi Zoltán helyett a Fidesz országos vezetése esetlegesen mást indít majd a 2022-es választásokkor. A megszokott „álhírezéses” reakció után maga a szóba hozott esetleges jelölt, dr. Navracsics Tibor törte meg a csendet, mikor a Sümegi Szónak adott egy interjút, amelyben az újság korábbi értesüléseit igazolta és nem zárta ki, miszerint valóban ő indulhat Fenyvesi Zoltán helyett.

Fenyvesi Zoltán 2015-ben hajszállal kapott ki Rig Lajostól, 2018 áprilisában viszont már 6 százalékkal jobban szerepelt nála, így visszahódította a Fidesznek ezt a választókerületet. Fenyvesi a 2015-ös kudarc után nem adta fel, töretlenül járta a körzet településeit, nem volt olyan rendezvény, testületi ülés, ahol nem volt jelen és ez a hozzáállása a 2018-as győzelme után is fennmaradt. Ahogy egy dabronci önkormányzati képviselő mondta: „Zolit bármikor hívtuk, jött és amiben tudott segített, nem felejtett el minket”.

Fenyvesi visszahívása és Navracsics Tiborra történő esetleges lecserélése ezért és sok más miatt okozott negatív meglepetést a választókerület fideszesei körében. Fenyvesi Zoltán esetleges visszahívása és lecserélése mögött a Fidesz középvezetőinek a lobbija húzódik meg. Ezt már egy budapesti fideszes forrásunk mondta, aki szerint a Fidesz felsővezetői nem preferálják a 2018-as győztes Fenyvesi méltatlan visszahívását. „Orbán Viktor elnök úr azt vallja, hogy győztes csapaton ne változtass” – mondja a forrásunk, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy az új jelölt, Navracsics Tibor indulása ezért nem kapott még hivatalosan is zöld utat.

„Tény, hogy Fenyvesi Zolit összefüggésbe hozták furcsa videofelvételekkel, százalékokkal és hogy egyáltalán nem tudta kezelni a badacsonytomaji, sümegi botrányokat, de lássuk be: Navracsics Tibor sem tett érdemi lépést néhány látványos villongáson túl.”

A körzet megítélése egy cseppet sem lett jobb! Sőt, egy a vidéket járó, talpaló képviselő helyett egy Brüsszelből hazatérő diplomatát próbálnak ráerőltetni a választókerületre. Aki igaz, hogy roppant okos és tanult, de halvány fogalma sincs arról, hol van Nemesgulács vagy Hosztót és az ott élőknek mi a gondjuk/bajuk. Ráadásul a vidéki emberek érzik, hogy nem közülük való – ezt már egy megyei fideszes politikus mondja, aki szerint a megyei vezetésnél sem díjazzák Navracsics előbukkanását, főleg egy olyan körzetben, amihez budapestiként semmi köze.

Megírták levelüket

Úgy tűnik, hogy az országos és megyei Fideszes vezető politikusok aggodalmaik nem alaptalanok, hisz egy birtokunkba jutott levél szerint Tapolca és Sümeg környéki kistelepülések polgármesterei írásban fordultak Kövér Lászlóhoz, aki az Országgyűlés elnöksége mellett a Fidesz Országos Választmányát is vezeti. A megkeresésben arra kérik a választmány elnökét, hogy a Fidesz a 2018-ban nyertes képviselőjét, Fenyvesi Zoltánt indítsa a 3-as választókerületben. Ugyanis benne látják azt, hogy nyerni tud és a választások elmúltával is rendszeresen látogatni, segíteni fogja a településüket. „Ebben a körzetben egyszerű emberek élnek, Fenyvesi Zoltán képviselő úr megtalálta velük a szót, ismerik őt és ő is ismeri a falun élő emberek többségét. A sorsdöntő 2022-es választást ebben a körzetben csak Fenyvesi Zoltán képviselő úr képes biztosan megnyerni.” – írják többek közt a vidéki polgármesterek által megfogalmazott levélben, aminek létrejöttét és eljuttatását információink szerint egy tapolcai és egy sümegi, de a kormányzathoz közelálló cég vezetői szervezték meg.

Hogy milyen hatása lesz ennek a lentről érkező lobbinak, azt nem lehet tudni. Mindenestre érdekes, hogy Navracsics Tibor hivatalos jelöléséről még mindig nem született meg a várt országos döntés. Holott a választókerületben működő Fidesz csoportok bizalmat szavaztak Navracsics jelöltségének, igaz egyedüli jelölt volt. Beszédes, hogy maga az érintett még a Tapolcán tartandó jelölőgyűlésre sem ment el, ami sokakban nem túl pozitív érzéseket váltott ki.

Ahogy az sem, hogy Navracsics Tibor a nyáron elkezdett rendrakást gyakorlatilag feladta, az akkori új generációs és másként gondolkodó helyi segítőit, tanácsadóit pedig figyelmen kívül hagyta. Helyettük a botránysorozatairól elhíresült sümegi polgármesterrel, Végh Lászlóval és a hivatalából felfüggesztett balatonedericsi polgármesterrel, Papp Jánossal mutatkozik.

Navracsics Tibor 2015-ig igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes is volt, 2020-ig pedig a kormányzat által gonosznak beállított Brüsszelben volt uniós biztos. 2020 után nem kapott lehetőséget a folytatásra, ugyanis itthon nem nézték jó szemmel, hogy Navracsics igencsak negatív véleményt fogalmazott meg pártjáról és annak vezetőjéről. 2020-tól a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó EKF kormánybiztosa lett. 2021 elején – ahogy cikkünk elején is írtuk – különböző lobbik hatására olyan ötlet született, miszerint ahhoz, hogy Navracsics Tibor a belpolitikába aktív politikusként vissza tudjon térni, országgyűlési képviselői mandátumot kellene szereznie. Így lett kiötletelve, hogy Navracsics Veszprém megye Tapolca-Ajka-Sümeg választókerületében induljon, háttérbe szorítva ezzel a korábbi nyertest, a vidéken ismert Fenyvesi Zoltánt.

Navracsics meglepődött

Az 55 éves Navracsics Tibor gyermek- és ifjúkorát Tapolcán töltötte, a körzethez az elmúlt 32 évben semmi nem kötötte. Több forrásunk is megerősítette, hogy 2021 nyarán – mikor már Navracsics Tibor igent mondott az esetleges jelöltségre – keserűen tapasztalta, hogy ez a körzet nem a „nyugalom szigete”. A brüsszeli politikai közegből érkező Navracsicsot igencsak meglepték a Badacsonytomajon, Balatonedericsen, Nemesvitán és Sümegen mind-mind Fideszes politikusok által okozott botrányok, melyekben ekkor már a különböző büntetőeljárások zajlottak. Többen abban bíztak, hogy Navracsics feltűnésével megtörténik a rendrakás és a 2022-es választásokra egy letisztult helyzet áll elő.

De a rendrakás a botrányos településeken és az uniós pályázati pénzek felhasználása kapcsán elmaradt és ezt már azok is látják, akik nagyon optimistán bíztak ebben. Komoly és átütő eredmény nem történt, volt pár levelezés, például amelyet a tapolcai mozigépésznek írt (ami sokak szerint inkább lábon lövés volt) és néhány kötelező disznótoroson vállalt szerepet, ahol inkább tűnt egy nagyvárosi idegennek, mint egy helybéli bennfentesnek. Gyakorlatilag a Fidesz szemszögéből már ott sem tart a választókerület, mint amikor még Fenyvesinek állt a zászló.

A Kövér Lászlónak levelet író polgármesterek szerint: „Nekünk jobboldali településvezetőknek szörnyű azt látni, hogy a Fidesz leendő képviselőjelöltje többet mutatkozik Ajka szocialista és Tapolca Jobbikos polgármesterével, mint azokkal az emberekkel, akik szívükön viselik az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány sorsát.”

Közben a Sümegi Szó úgy értesült, hogy továbbra sincs döntés a Fidesz országos vezetésének Navracsics Tibor jelöltsége kapcsán.
Április 3-án biztosan eldől, hogy ki lesz a Tapolca-Ajka-Sümeg választókerület országgyűlési képviselője és addigra talán az is, hogy Fenyvesi Zoltán vagy Navracsics Tibor lesz a Fidesz jelöltje.

E.A.

Minden jog fenntartva © 2019-2021