Press "Enter" to skip to content

Az önkormányzati szakrendelők a koronavírus miatt a kórházak irányítása alá kerülnek

2020-ban láttunk már központosító intézkedéseket (katonaság jelenléte) a koronavírus által létrehozott élethelyzet okán, és most is megjelent egy rendelet egy, a korábbihoz hasonló nem várt fordulatot hozva.

A 444.hu kedden számolt be arról, hogy „a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére”, így tehát a sümegi intézmény is érintett. A váratlan intézkedés célja többek között a hatékonyság növelése a védekezés során, illetve az, hogy az egészségügyi dolgozók terhelése kiegyensúlyozottabb legyen.

„Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a legkiélezettebb védekezési helyzetben egységes irányítás alá tartozzon az egészségügyi ellátórendszer, fokozva a vírus elleni védekezés hatékonyságát. Fontosnak tartják, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, koordináltan lássák el a betegellátási tevékenységeket, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.”

Ha úgy látják jónak, a sümegi járóbeteg-szakellátó dolgozóit is berendelhetik:

„A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti: 

– a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók feletti szakmai irányítási jogkörök gyakorlását;

– a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét

– és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére.”

Fokozott felelősség lesz a sümegi vezető vállán is:

„A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért.”

Minden jog fenntartva © 2019-2021