Immár tíz hónapja tart a Pécsi Rendőrkapitányságon a büntetőeljárás

Rendőrkapitányságon a büntetőeljárás

Az érettségi bizonyítványát lefoglalta a rendőrség és okirat-hamisítás miatt nyomozás zajlik, ennek ellenére a járvány alatt is Sümeg és térségének az egészségügyét irányítja havi 2.068.440 Ft fizetésért a Fideszes polgármester élettársa!

Immár tíz hónapja tart a Pécsi Rendőrkapitányságon az a büntetőeljárás, melyet a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztina bűnjelként lefoglalt érettségi bizonyítványa miatt rendelt el az ügyészség.

Mint ismeretes, a Pécsi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el Szabó Krisztina 1995-ben kiállított érettségi bizonyítványa miatt, melyet a Pécsi Rendőrség nyomozói le is foglaltak Szabó Krisztinától.

Mint a tudósítók megtudták, a Pécsi Rendőrkapitányság széleskörű adatgyűjtést folytatott le az ügyben, az adatgyűjtés eredményeképp a nyomozó hatóság egyik Határozatában tényként rögzítette, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Nem található sehol Szabó Krisztina neve az osztályanyakönyvben és időponti aggályok állnak fenn, ugyanis Szabó 1995. május 23-áig a tapolcai Batsányi Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt, úgy tudjuk, hogy a tanulói jogviszonya azért szűnt meg, mivel a harmadik évfolyamban három tantárgyból bukott meg, így nem mehetett érettségi vizsgára.

Végső döntés

1995-ben az érettségi vizsgák május 8-án, hétfőn kezdődtek az írásbeli feladatokkal. Szabó Krisztinának tehát 1995. május 8-án Budapesten kellett lennie a gimnáziumban, ahol a rendőrség nem talált nyomát annak, hogy valaha is ott járt volna. Május 8-án biztosan nem, mert mint írják, Szabó 1995. május 23-ig a Tapolcai Gimnázium tanulója volt.

Pótérettségi

A pótérettségi teória sem állja meg a helyét, ugyanis amennyiben egy tanuló 1995-ben három tantárgyból bukott, az automatikus évismétlést jelent számára. A pótérettségik 1995-ben ősszel októberben zajlódtak, tehát, aki javított és eredményesen zárta az utolsó évfolyamot, annak az érettségi bizonyítványába már az őszi dátum került. Márpedig Szabó Krisztina rendőrség által lefoglalt érettségi bizonyítványába 1995. június 16-ai dátum van budapesti pecséttel.

Munkához kellett

Egy névtelenséget kérő tapolcai orvos a lapnak elmondta, hogy Szabónak valószínűleg azért volt szüksége az 1995-ös keltezésű igazolásra, mert azt be kellett mutatnia a munkahelyén, ahol enélkül megszüntették volna. Később Szabó a birtokában lévő érettségi bizonyítványt különböző felsőfokú végzettséget adó intézményeknél felhasználta. Ha a bíróságon jogerősen is beigazolódik a rendőrségi gyanú, miszerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be, amikor felvételizett többek között a Pécsi Tudományegyetemre, akkor érvénytelennek kell tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is, az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztás nyomán felvett fizetést, ami 2021. január óta 1.667.440 Ft/hó öt évre visszamenőleg vissza kell majd fizetnie.

Belassult nyomozás

Ősszel kaptak információt és olvastak arról, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság nyomoz, és ennek eredményeként egy Nyugat is egy Gusztáv nevű nepper, aki hamis okmányokkal foglalkozott. Aztán valami oknál fogva a nyomozás belassult, mintha az ügy aktája valahol parkolna. Rig Lajos országgyűlési képviselő 2021. február 3-án a parlamentben kérdezte dr. Polt Péter Legfőbb Ügyészt, többek között arról, hogy: Az elmaradt gyanúsítás oka lehetett-e az, hogy a nyomozást külső személyek valamilyen formában megpróbálták befolyásolni?

Lassítsd a nyomozást

A Legfőbb Ügyész tájékoztatta a képviselőt, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság 02010/527/2020. ügyszámon közokirat-hamisítás miatt folytat büntetőeljárást, további információkért pedig a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányhoz irányította Rig Lajos országgyűlési képviselőt.

Megkeresték Rig Lajost, aki a Sümegi Szónak elmondta, hogy Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr tanácsára írásban megkereste a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányt arra vonatkozólag, hogy történt-e gyanúsítotti kihallgatás a lefoglalt érettségi ügyében és esetleg történt-e politikai vagy más jellegű külső befolyásolás a büntetőügy során, de erre a megkeresésre sajnos még mindig nem érkezett válasz. Rig Lajos hozzátette: több mint érdekes, hogy nem történik előrelépés annak ellenére, hogy a rendőrség tényként állapította meg, hogy az ominosus érettségi bizonyítványnak nincs semmilyen nyoma a budapesti gimnáziumban. Ha ez egy halandó kisemberrel történik, feltehetően már bilincsben állították volna elő. De számomra úgy tűnik, hogy Végh László polgármester élettársára más szabályok vonatkozhatnak.

A Sümegi Szó megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtóosztályát, hogy miért lassult le a nyomozás. Lényeges megjegyezni, hogy a törvény megsértésére vonatkozó állítások vagy a nyomozás lehetséges szálak spekulatív jellegűek, és óvatosan kell kezelni a hivatalos nyilatkozatok vagy megállapítások közzétételéig. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság biztosította a lakosságot, hogy elkötelezettek az igazságosság elveinek tiszteletben tartása mellett, és adott esetben tájékoztatást adnak a nyomozás menetéről. A nyomozással kapcsolatos hivatalos bejelentés hamarosan várható.

Hol vannak az osztálytársak?

Szabó Krisztina érettségi ügye 2020. szeptemberében pattant ki, amelyről majdnem minden országos média beszámolt, de Szabó Krisztina – akiről úgy tudják, hogy egy negatív Facebook-komment miatt pert tudott indítani egy sajtótermék ellen - nem nyújtott be pert az üggyel kapcsolatban a törvény által előírt határidőn belül nincs per, helyreigazítás. Ami még furcsább, hogy az elmúlt fél évben egyetlen egy volt osztálytársuk sem jelentkezett, aki Szabó Krisztinával együtt végzett Budapesten. De ugyanígy nem jelentkezett szaktanár vagy osztályfőnök sem: "igen, emlékszem, ott volt, ott végzett. Nem is volt olyan régen, hogy SENKI nem emlékezett rá".

Az élettárs és a térség polgármesterei hallgatnak

Köztudott, hogy Szabó sümegi kinevezése és Végh Lászlóval létesített viszonyának az ideje gyakorlatilag egybeesik. Talán ezért hallgat Végh László polgármester, aki egyben a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke is. A társulás tagjai – akik a környező települések polgármesterei – úgyszintén hallgatnak. Megkeresésünkre senki nem vállalta a nyilvánosságot. De azt mondták, hogy nem beszélhetnek, mert köztudott, hogy Szabó Krisztina jó kapcsolatot ápol Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselővel, akit nem érdekel, ha egyáltalán nem kapnak támogatást, vagy csak kicsúszik a kezükből.

Sümegen zajló események

Szabó Krisztina egyre ritkábban jelenik meg a nyilvánosság előtt, egy olvasónk arról tájékoztatta a riportereket, hogy új elektromos kaput szereltetett fel tapolcai ingatlanára, ahol lakik, így nem kell kiszállnia az autóból. Időközben kiderült, hogy Szabó egyik gyermeke - akit korábban a helyi Fidelitas elnökévé választottak - szintén az általa vezetett intézményben dolgozik, aki állítólag közgazdász, de főiskolai tanulmányairól nincs információ, ahogy Szabó Krisztina Budapesten kiállított érettségi bizonyítványáról sem.