Miért hallgat az érintett?

Miért hallgat

Mint arról Korábban beszámol, a badacsonytördemici önkormányzati képviselőt, Szántai Attilánét, aki egyben a helyi Faluház vezetője is, a rendőrség közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette. A nyomozás során az ügyben nyomozó rendőrök megállapították, hogy a Szántai Attiláné által használt érettségi bizonyítvány valóban hamisítvány. A dokumentum állítólag Sümegről származik, Szabó Krisztina egyik ismerősétől kapta, aki hamisított vizsgával biztosította érettségi bizonyítványát. Úgy tűnik, Gusztáv ezen a kapcsolaton keresztül jutott hozzá a hamis bizonyítványhoz.

A cikk február 8-i megjelenését követően Szántai Attiláné nem reagált a rendőrség és az ügyészség szóvivői által megerősített állításokra. Csupán egy önmagát dicsérő cikket tett közzé, amelyben a rendőrségi nyomozás során megállapított tényeket alaptalannak és hiteltelennek nevezte.

Vizsgálat

Ha a rendőrség és az ügyészség álláspontja valóban megalapozatlan, és Szántai Attiláné rendelkezik a munkája ellátásához szükséges képzettséggel, ahogy azt a Horváth Zoltán polgármester által kezdeményezett vizsgálat során 2020 decemberében állította, akkor ésszerűnek tűnik, hogy válaszoljon a sajtó által feltett kérdésekre. A megfogalmazott kérdések egyszerűsége lehetővé tenné az egyszerű válaszadást. Válasz azonban ismeretlen okokból nem érkezett…

A Sümegi Szó című lap hivatalos, írásos tájékoztatást kapott arról, hogy a Veszprém Városi Rendőrkapitányság 19010/573/2021. ügyszámon közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást ellene. A rendőrség a nyomozati iratokat már átadta az ügyészségnek. A Veszprémi Járási Ügyészség írásbeli tájékoztatása szerint a nyomozó hatóság azért hallgatta ki gyanúsítottként, mert az általa használt és a nevére kiállított érettségi bizonyítvány állítólag hamis.

Tekintettel a kialakult helyzetre, fontos, hogy a gyanúsított, mint közszereplő, válaszoljon az alábbi kérdésekre, és tájékoztassa az olvasókat a következőkről:

1. A fent említett nyomozás során, mikor Önt kihallgatta a Veszprém Városi Rendőrkapitányság nyomozója tett-e beismerő vallomást?

2. Igaz-e, hogy Ön a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság által szervezett képzésre egy, az Ön nevére szóló hamis érettségi bizonyítványt csatolt be?

3. Mivel Ön több alkalommal (önkormányzati üléseken és a Horváth Zoltán polgármester által folytatott vizsgálat során) is úgy nyilatkozott, hogy érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik, kérjük nevezze meg melyik Gimnáziumnak volt a tanulója és hol tett érettségi vizsgát?

4. Mikor tette az érettségi vizsgát és ki volt az osztályfőnöke? (Ha megadná néhány volt osztálytársa nevét, akkor felkeresnénk, hogy igazolják Ön valóban ott érettségizett)

5. Ön szerint helyes-e, hogy Magyarországon jogszabályok írják elő, hogy bizonyos munkaviszony betöltéséhez megfelelő iskolai végzettség szükséges?

6. Miért nem tájékoztatta, mint önkormányzati képviselő Badacsonytördemic lakosságát és Horváth Zoltán polgármestert, mint munkáltatóját, arról hogy Ön ellen közvádra üldözendő büntetőeljárás van folyamatban és hogy a rendőrségen rabosították?

7. Kért-e a büntetőüggyel kapcsolatosan párt politikustól bármilyen segítséget, tanácsot?

8. Az önkormányzati törvény szerint egy önkormányzati képviselőnek méltó módon kell eljárnia, viselkednie, úgy hogy alkalmas legyen a településen élők képviseletére. Ön szerint Ön ezek után méltó, hogy Badacsonytördemic önkormányzati képviselője maradjon?

Összegzésként elmondható, hogy a Szántai Attiláné körül kibontakozó események, a sajtóérdeklődéssel szembeni hallgatása, a büntetőeljárások hivatalos bejelentése a vádak összetett szövevényére utal. A gyanú szálai, különös tekintettel az érettségi bizonyítványának feltételezett meghamisítására, hivatalos vizsgálatot indítottak a Veszprémi Városi Rendőrkapitányságon. Ahogy az ügy az ügyészség elé kerül, Szántainé egyértelmű válaszainak hiánya aggodalmat kelt az esetleges jogsértés miatt. A közvélemény továbbra is várja a kialakuló helyzet átlátható megoldását.