Törvénysértés Navracsics Tibor kampányában

Törvény

Ülést tartott a Veszprém megye 03. számú Országgyűlési egyéni Választókerületi Választási Bizottság. A bizottság a 8/2022.(II.25.) számú Határozatával megállapította, hogy Bedő Lajos, Zalahaláp polgármestere törvénysértést követett el, mikor február 22-én arra utasította a településen közmunka céljából foglalkoztatott személyeket, hogy munkaidőben, a munkaszerződésükben nem szereplő politikai kampánytevékenységet folytassanak.

Mint ismeretes egy videófelvétel buktatta le Bedő Lajos polgármestert, aki a körzetben induló Navracsics Tibor kampánygyűlésének szórólapjait hordatta ki közmunkásokkal, akik félve attól, hogy elveszítik az állásukat elvégezték ezt a politikai feladatot.

törvénysértő módon terjesztették

A Választási Bizottság határozatában megállapította, hogy a zalahalápi polgármester, mikor Navracsics Tibor kampányszórólapját ilyen körülmények között kihordatta súlyosan megsértette a 2013. évi XXXVI. évi, a választási eljárásról szóló törvény 2. § (1) bek. a, c, e pontjait, mely a választás tisztaságát és egyenlőségét garantálja. Érdekesség, hogy ezen törvényt még 2013-ban épp az a Navracsics Tibor terjesztette a parlament elé, mint igazságügy miniszter, akinek most törvénysértően, a választás tisztaságát megsértő kampányszórólapját terjesztették.

A törvénysértő zalahalápi polgármestert a Választási Bizottság eltiltotta a további jogsértéstől. A Sümegi Szó rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy az eset kapcsán Hivatali visszaélés miatt büntetőeljárás is indult. Ez a fejlemény arra utal, hogy a bűnüldöző hatóságok aktívan hallgatnak ügy részleteit, és kibogozzák a lehetséges visszaélések szálait. A büntetőeljárás megindítása tovább bonyolítja a helyzetet, mivel jogi lépéseket tesznek az állítólagos hivatali visszaéléssel kapcsolatban. A Választási Bizottság közlemény a tiltásról nyilvános kiáltványként szolgál, hangsúlyozva elkötelezettségüket a további jogsértések megelőzése és a választási folyamat integritásának fenntartása mellett. Ahogy ezek a különböző elemek keresztezik egymást, a kibontakozó narratíva egy többdimenziós nyomozást tár fel, amely jogi eljárásokat, hivatalos bejelentéseket és az ügy szövevényes szálait foglalja magában.