A sümegi érettségi-botrány szálai Badacsonytördemicen

érettségi-botrány szálai Badacsonytördemicen

A Sümegi Járóbetegszakellátó volt vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi ügyében folytatott büntetőeljárás kapcsán került reflektorfénybe a badacsonytördemici önkormányzat képviselő-testületének tagja, aki a helyi Faluház vezetője is.

Szántai Attiláné Kovács Tünde évek óta vezeti a helyi intézményt, 2019-ben a helyhatósági választások során pedig független jelöltként, de Fidesz támogatással került a badacsonytördemici képviselő-testületbe, ahol Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester bizalmasa lett.

Feltűnik Ny. Gusztáv, a hamis okirat nepper

A Sümegi Szó 2021 őszén kapott információt arról, hogy Ny. Gusztáv – akit a kilencvenes években hamis közokiratok miatt több alkalommal elítélt a bíróság – nemcsak Tapolcára, hanem Badacsonytördemicre is adott el hamis közokiratot, bizonyítványt. Ny. Gusztáv neve a hamis érettségivel lebukó Szabó Krisztina büntetőügyénél is feltűnt, mint aki a hamis érettségi bizonyítványt beszerezhette és 80, illetve 150 ezer forint körüli összegekért árulta. Több helyi lakos is megerősítette, hogy a Badacsonytördemici Faluház vezetője évek óta jó kapcsolatot ápol a manapság Tapolcán, érettségi nélkül egészségügyi Covid-tesztállomást működtető Szabó Krisztinával. Szántai Attiláné érettségi ügyében 2021. június 8-án rendelt el a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság nyomozást, ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint Szántai Attiláné 2020 júniusában a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett “Közművelődési és közönségkapcsolati” képzésre hamis érettségi bizonyítvánnyal jelentkezett. Az erről szóló végzettséget igazoló bizonyítványt 2021 júniusában vette át, melyről a facebook oldalán be is számolt. A hiba „csak” annyi volt, hogy Szántai Attiláné a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága felé egy hamis érettségi bizonyítványt csatolt alapdokumentumként. A képzés 300 ezer forintos költségét az Emberi Erőforrások Minisztériuma fizette, ahogy Szántainé munkaidő kedvezményét és útiköltség térítését is.

Attiláné Szántai (center)

A rendőrség álláspontja: Hamis az érettségi

A Veszprémi Városi Rendőrkapitányság szakmailag felkészült nyomozói széleskörű vizsgálatot folytattak, mely alapján megállapították, hogy a badacsonytördemici – Fidesz támogatással mandátumot szerzett – Szántai Attiláné érettségije egy közönséges hamisítvány. Soha nem végezte el a gimnáziumot és nem tett érettségi vizsgát. A rendőrség házkutatás és különböző megkeresések során lefoglalta a Szántai Attiláné nevére kiállított és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságánál is használt hamis közokiratról tanúskodó iratot. Szántai Attilánét a rendőrség 2021 decemberében közokirat hamisítás alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki és rabosította. Köztudott, hogy Szántainé azóta betegszabadságon van, de részt vesz a testületi üléseken.

Ebben az ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán megkeresve megerősítették, hogy közokirat-hamisítás vétsége miatt folytatnak nyomozást. A hivatalos közleményben beismerésük ellenére kiemelték, hogy a büntetőeljárással kapcsolatos iratokat már továbbították a Veszprémi Járási Ügyészséghez. Dr. Kulmann Edit helyettes szóvivő Cs. Varga továbbá megerősítette a 1901/573/2021-es számú rendőrségi nyomozás meglétét, pontosítva, hogy az ügyészségen jelenleg is folyik az eljárás, azonosított gyanúsítottal. Ez a kinyilatkoztatás a törvény jelentős megsértésére utal. Az érzékeny hallgatás hiánya nem reagáltak a sajtóban ezzel a súlyos üggyel kapcsolatban, tovább bonyolítja a kialakult helyzetet. Nevezetesen, az a tény, hogy Szántai Attiláné érettségi bizonyítványán a középiskolai pecsét, az igazgató aláírása, a dátum és az osztályzatok hamisak, az állítólagos kötelességszegés súlyosságát hangsúlyozza.

Hallgatni arany

Keresték a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei igazgatóját, dr. Lord Mariannt, aki a mai napig nem válaszolt. Többek között azt szerették volna megtudni, hogy visszavonják-e a Szántai Attiláné részére kiadott "Közművelődési és közművelődési" bizonyítványt annak fényében, hogy kiderült, Szántainé egy hamis érettségi bizonyítványt használt fel a képzés alapjául, ezzel megtévesztve a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságát.

Hallgatni arany

Megkeresték Fenyvesi Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt, hogy megtudják, mit szól a körzetében kirobbant legújabb érettségi botrányhoz, miután a szintén fideszes Szabó Krisztina sümegi képviselőnél, egy másik, a Fidesz által támogatott önkormányzati képviselőnél hamis érettségi bizonyítványt találtak. Erre eddig nem érkezett válasz.

Alacsonyan szállnak az érettségik

Ezt már Rig Lajos országgyűlési képviselő mondta, aki szerint egymás után dőlnek ki a csontvázak. Hamis bizonyítványok, milliós pályázati pénzek mutyik sora bukik ki a körzetben. Sok-sok milliót fizetnek ki olyan Fidesz-közeli embereknek, aki nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, amijük van, arról pedig az derül ki, hogy hamisítványok. Szomorú, hogy a szorgalmas, dolgos badacsonytördemici embereket évekig becsapták. Úgy döntöttek, hogy itt az ideje rendet tenni és nem folytatni azt, amit eddig csináltak! A badacsonytördemici érettségi botrány kapcsán írásbeli kérdést intéztek Dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy adjon tájékoztatást arról, mikor emelnek vádat az ügyben érintett hölgy ellen.

Chief Prosecutor Péter Polt

Arra kérték Horváth Zoltán polgármestert, aki Fidesz-KDNP színekben vezeti Badacsonytördemicet, hogy tudakolja meg, mit tud képviselője bebörtönzéséről és hamis érettségi bizonyítványáról, és kezdeményezett-e vizsgálatot az ügyben. Szeretnék megtudni, hogy Szántai Attiláné meddig vezetheti végzettség nélkül az önkormányzat által fenntartott Faluházat. Továbbá, hogy méltó-e arra, hogy ilyen kudarc után továbbra is Badacsonytördemicet képviselje az önkormányzatban. A fideszes polgármestertől nem érkezett válasz. Horváth István alpolgármestertől és Horváth Gábor képviselőtől sem.

Egyedül Maurer Tamásné független önkormányzati képviselő reagált, aki szerint Szántai Attiláné ügye régóta keringett a településen, de bármikor hozták elő, hogy ezt a végzettségről szóló ügyet tisztázni kellene, a település vezetője, Horváth Zoltán polgármester azonnal lesöpörte már a felvetést is.

- Ez a Szántai Attilán által okozott helyzet méltatlan és elfogadhatatlan a Badacsonytördemicen élők számára. Évekig hazudták nekünk, tördemici lakosoknak, hogy minden rendben van, és havi közel 200 ezer forintos fizetésükkel nagyon jól tudták, amit most a rendőrség megállapított: a Faluház vezetőjének, a tördemici lakosokat az önkormányzatban képviselő Szántai Attilánénak az érettségi bizonyítványa hamis. Szántai Attiláné mindkét tisztségéből azonnal távoznia kellene, mert becsapta a badacsonytördemici lakosokat, és még azt is eltitkolta, hogy a rendőrség letartóztatta. A település polgármesterének pedig azonnal intézkednie kell az eddig kifizetett bérek és prémiumok visszakövetelése érdekében, mert a Faluház vezetője hamis érettségi bizonyítvány alapján vette fel, holott szerintük csak nyolc általános iskolai végzettsége van, a neki kifizetett pénz pedig a falu és a lakosság pénze. Az a bizalom, ami Horváth Zoltán polgármester és Horváth István alpolgármester részéről megvolt, nem védi tovább a hamis érettségivel megbukott Szántai Attilánét - mondta Maurer Tamásné önkormányzati képviselő.

Horváth Zoltán (szemüvegben) Fidesz-KDNP polgármester szerint minden rendben

Elkeserítő, hogy Badacsonytördemic közösségét sok-sok éven keresztül becsapták. Szomorú, hogy a szebb napokat látott badacsonytördemici kulturális élet felelőse egy rendőrőrsön ül, és gyanúsítottként hallgatják ki, mert hamis érettségi bizonyítványa van - ezt már Pál Lászlóné nyugdíjas mondja, aki hosszú éveken át szervezte és vezette Badacsonytördemic kulturális életét. - Horváth Zoltán polgármestert 2020 őszén keresték meg azzal a segítő szándékkal, hogy Szántainé végzettségével gond van. Ő lekezelően elutasított minden intézkedést, mert szerinte minden rendben van. Most az emberek láthatják, hogy mennyire. A kifizetett milliók mellett ez az ügy óriási erkölcsi kárt is okoz a településnek, és nem utolsósorban Szántainé is ilyen kellemetlen helyzetbe hozta a Megyei Művelődési Intézetet - teszi hozzá Pál Lászlóné.

A badacsonytördemici üzlet előtt járókelőket kérdeztek, egy magát Ferencként bemutatkozó férfi mondta: „nem vagyok meglepődve, itt egymást védik. Hazudoznak, becsapnak minket, közben meg repkednek a milliók. Mi a feleségemmel nem vagyunk gazdagok, de a gyerekeinket kitaníttattuk, becsülettel leérettségiztek és lediplomáztak, büszkék is vagyunk rájuk. Ez nem mondható el most itt a faluban néhány emberről. Úgy érzem becsaptak minket, méltatlanok, ezért távozniuk kell…”