Press "Enter" to skip to content

Immár tíz hónapja tart a Pécsi Rendőrkapitányságon a büntetőeljárás

Az érettségi bizonyítványát lefoglalta a rendőrség és okirat-hamisítás miatt nyomozás zajlik, ennek ellenére a járvány alatt is Sümeg és térségének az egészségügyét irányítja havi 2.068.440 Ft fizetésért a Fideszes polgármester élettársa!

Immár tíz hónapja tart a Pécsi Rendőrkapitányságon az a büntetőeljárás, melyet a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének, Szabó Krisztina bűnjelként lefoglalt érettségi bizonyítványa miatt rendelt el az ügyészség.

Mint ismeretes, a Pécsi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el Szabó Krisztina 1995-ben kiállított érettségi bizonyítványa miatt, melyet a Pécsi Rendőrség nyomozói le is foglaltak Szabó Krisztinától.

Mint megtudtuk, a Pécsi Rendőrkapitányság széleskörű adatgyűjtést folytatott le az ügyben, az adatgyűjtés eredményeképp a nyomozó hatóság egyik Határozatában tényként rögzítette, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Nem található sehol Szabó Krisztina neve az osztályanyakönyvben és időponti aggályok állnak fenn, ugyanis Szabó 1995. május 23-áig a tapolcai Batsányi Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt, úgy tudjuk, hogy a tanulói jogviszonya azért szűnt meg, mivel a harmadik évfolyamban három tantárgyból bukott meg, így nem mehetett érettségi vizsgára.

Részlet a rendőrség határozatából
Részlet a Pécsi Rendőrkapitányság jogerős Határozatából

1995-ben az érettségi vizsgák május 8-án, hétfőn kezdődtek az írásbeli feladatokkal. Tehát Szabó Krisztinának 1995. május 8-án Budapesten kellett lennie abban a Gimnáziumban, ahol a rendőrség nem talált semmi nyomot arra vonatkozóan, hogy ő ott valaha is járt volna. Május 8-án biztosan nem, hisz ahogy írtuk, Szabó 1995. május 23-ig a tapolcai Gimnázium tanulója volt.

Pótérettségi

A pótérettségi teória sem állja meg a helyét, ugyanis amennyiben egy tanuló 1995-ben három tantárgyból bukott, az automatikus évismétlést jelent számára. A pótérettségik 1995-ben ősszel októberben zajlódtak, tehát, aki javított és eredményesen zárta az utolsó évfolyamot, annak az érettségi bizonyítványába már az őszi dátum került. Márpedig Szabó Krisztina rendőrség által lefoglalt érettségi bizonyítványába 1995. június 16-ai dátum van budapesti pecséttel.

Munkához kellett

Egy neve elhallgatását kérő tapolcai orvos közölte lapunkkal, feltehetően azért kellett Szabónak egy 1995-ös dátumú bizonyítvány, mert azt be kellett mutatnia munkahelyén, ami annak hiányában megszűnt volna. Később Szabó a birtokában lévő érettségi bizonyítványt különböző felsőfokú végzettséget adó intézményeknél felhasználta. Ha a bíróságon jogerősen is beigazolódik a rendőrségi gyanú, miszerint hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be, amikor felvételizett többek között a Pécsi Tudományegyetemre, akkor érvénytelennek kell tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is, az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztás nyomán felvett fizetést, ami 2021. január óta 1.667.440 Ft/hó öt évre visszamenőleg vissza kell majd fizetnie.

Belassult nyomozás

Ősszel arról kaptunk információt és arról olvashattunk, hogy a Pécsi Rendőrség gőzerővel nyomoz és ennek nyomán került elő egy Ny. Gusztáv nevű, korábban hamis okiratokkal üzletelő nepper is. Aztán valami oknál fogva a nyomozás belassult, mintha az ügy aktája valahol parkolna. Rig Lajos országgyűlési képviselő 2021. február 3-án a parlamentben kérdezte dr. Polt Péter Legfőbb Ügyészt, többek között arról, hogy: Az elmaradt gyanúsítás oka lehetett-e az, hogy a nyomozást külső személyek valamilyen formában megpróbálták befolyásolni?

Rig Lajos és Polt Péter
Rig Lajos országgyűlési képviselő Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte az érettségi ügyről

A Legfőbb Ügyész tájékoztatta a képviselőt, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság 02010/527/2020. ügyszámon közokirat-hamisítás miatt folytat büntetőeljárást, további információkért pedig a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányhoz irányította Rig Lajos országgyűlési képviselőt.

Megkerestük Rig Lajost, aki a Sümegi Szónak elmondta, hogy Polt Péter Legfőbb Ügyész Úr tanácsára írásban megkereste a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányt arra vonatkozólag, hogy történt-e gyanúsítotti kihallgatás a lefoglalt érettségi ügyében és esetleg történt-e politikai vagy más jellegű külső befolyásolás a büntetőügy során, de erre a megkeresésre sajnos még mindig nem érkezett válasz. Rig Lajos hozzátette: több mint érdekes, hogy nem történik előrelépés annak ellenére, hogy a rendőrség tényként állapította meg, hogy az ominosus érettségi bizonyítványnak nincs semmilyen nyoma a budapesti gimnáziumban. Ha ez egy halandó kisemberrel történik, feltehetően már bilincsben állították volna elő. De számomra úgy tűnik, hogy Végh László polgármester élettársára más szabályok vonatkozhatnak.

A Sümegi Szó megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtóosztályát azzal kapcsolatosan, hogy miért lassult le a nyomozás. Amint erre választ kapunk, beszámolunk róla.

Hol vannak az osztálytársak?

Szabó Krisztina érettségi ügye 2020. szeptemberében pattant ki, amelyről majdnem minden országos média beszámolt, de Szabó Krisztina – akiről tudjuk, hogy egy negatív facebook kommentért is képes volt pert indítani egy sajtótermék ellen – ezzel az üggyel kapcsolatban nem indított a törvény által biztosított határidőn belül semmilyen pert, helyreigazítást. Ami ennél is furcsább, hogy az elmúlt hat hónap alatt egy volt osztálytárs sem jelentkezett, aki együtt érettségizett volna Szabó Krisztinával Budapesten. De ugyanígy nem jelentkezett egy szaktanár, osztályfőnök, hogy: igen, én emlékszem, ott volt, érettségizett. Nem volt olyan régen, hogy erre ne emlékezzen SENKI.

Az élettárs és a térség polgármesterei hallgatnak

Köztudott, hogy Szabó sümegi kinevezése és Végh Lászlóval létesített viszonyának az ideje gyakorlatilag egybeesik. Talán ezért hallgat Végh László polgármester, aki egyben a Sümegi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke is. A társulás tagjai – akik a környező települések polgármesterei – úgyszintén hallgatnak. Megkeresésünkre senki nem vállalta a nyilvánosságot. De annyit elmondtak, hogy nem beszélhetnek, hisz köztudott, Szabó Krisztina jó viszonyban van Fenyvesi Zoltán képviselővel és kinek hiányzik, hogy egyáltalán ne vagy csak csúszva kapjuk meg valamelyik pályázati támogatást.

Szabó Krisztina, Végh László és Fenyvesi Zoltán
Fenyvesinek egyre kellemetlenebbek a Sümegen zajló események

Szabó Krisztina egyre kevesebbet mutatkozik nyilvánosan, egy olvasónk arról tájékoztatott minket, hogy a tapolcai ingatlannál, ahol lakik, új elektromos kaput szereltetett fel, hogy az autóból se kelljen kiszállnia. Időközben kiderült, hogy Szabó az egyik gyermekét – akit korábban a helyi Fidelitas elnökének választottak – is az általa vezetett intézményben foglalkoztatja, aki állítólag közgazdász, viszont főiskolai tanulmányairól éppúgy nincs fellelhető adat, ahogy Szabó Krisztina Budapesten kiállított érettségi bizonyítványáról sem.

Elek A.

Borítókép: Marton Meresz / 168.hu

Minden jog fenntartva © 2019-2021