Press "Enter" to skip to content

A sümegi érettségi-botrány szálai Badacsonytördemicen

A Sümegi Járóbetegszakellátó volt vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi ügyében folytatott büntetőeljárás kapcsán került reflektorfénybe a badacsonytördemici önkormányzat képviselő-testületének tagja, aki a helyi Faluház vezetője is.

Szántai Attiláné Kovács Tünde évek óta vezeti a helyi intézményt, 2019-ben a helyhatósági választások során pedig független jelöltként, de Fidesz támogatással került a badacsonytördemici képviselő-testületbe, ahol Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester bizalmasa lett.

Feltűnik Ny. Gusztáv, a hamis okirat nepper

A Sümegi Szó 2021 őszén kapott információt arról, hogy Ny. Gusztáv – akit a kilencvenes években hamis közokiratok miatt több alkalommal elítélt a bíróság – nemcsak Tapolcára, hanem Badacsonytördemicre is adott el hamis közokiratot, bizonyítványt. Ny. Gusztáv neve a hamis érettségivel lebukó Szabó Krisztina büntetőügyénél is feltűnt, mint aki a hamis érettségi bizonyítványt beszerezhette és 80, illetve 150 ezer forint körüli összegekért árulta. Több helyi lakos is megerősítette, hogy a Badacsonytördemici Faluház vezetője évek óta jó kapcsolatot ápol a manapság Tapolcán, érettségi nélkül egészségügyi Covid-tesztállomást működtető Szabó Krisztinával.  Szántai Attiláné érettségi ügyében 2021. június 8-án rendelt el a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság nyomozást, ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint Szántai Attiláné 2020 júniusában a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága által szervezett “Közművelődési és közönségkapcsolati” képzésre hamis érettségi bizonyítvánnyal jelentkezett. Az erről szóló végzettséget igazoló bizonyítványt 2021 júniusában vette át, melyről a facebook oldalán be is számolt. A hiba „csak” annyi volt, hogy Szántai Attiláné a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága felé egy hamis érettségi bizonyítványt csatolt alapdokumentumként. A képzés 300 ezer forintos költségét az Emberi Erőforrások Minisztériuma fizette, ahogy Szántainé munkaidő kedvezményét és útiköltség térítését is.

Szántai Attiláné (középen) 2021. június 23. Miközben a megyei Művelődési Intézetnél átveszi az érettségire épülő képesítést

A rendőrség álláspontja: Hamis az érettségi

A Veszprémi Városi Rendőrkapitányság szakmailag felkészült nyomozói széleskörű vizsgálatot folytattak, mely alapján megállapították, hogy a badacsonytördemici – Fidesz támogatással mandátumot szerzett – Szántai Attiláné érettségije egy közönséges hamisítvány. Soha nem végezte el a gimnáziumot és nem tett érettségi vizsgát. A rendőrség házkutatás és különböző megkeresések során lefoglalta a Szántai Attiláné nevére kiállított és a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságánál is használt hamis közokiratról tanúskodó iratot. Szántai Attilánét a rendőrség 2021 decemberében közokirat hamisítás alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki és rabosította. Úgy tudjuk, hogy azóta Szántainé táppénzen van, de testületi ülésekre eljár.

Az ügyben kerestük a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, akik megerősítették, hogy közokirat hamisítás miatt nyomozást folytattak, azonban a büntetőeljárás iratait már megküldték a Veszprém Járási Ügyészség részére. Kulmanné dr. Cs. Varga Edit, az ügyészség helyettes szóvivője megerősítette, hogy a 1901/573/2021. számon valóban rendőrségi nyomozás zajlott, jelenleg már ügyészségi szakban van az eljárás, melyben egy gyanúsított van. Úgy tudjuk, hogy a Szántai Attiláné által használt érettségi bizonyítványon szereplő gimnáziumi pecsét, igazgatói aláírások, a dátum és az abban szereplő jegyek hamisak.

Hallgatni arany

Kerestük a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóját, dr. Uracs Mariannt, aki ezidáig nem reagált. Azt szerettük volna többek között megtudni, hogy a Szántai Attiláné részére kiállított Közművelődési és közönségkapcsolati” végzettséget igazoló bizonyítványt annak fényében visszavonják-e, hogy kiderült: Szántainé hamis érettségi bizonyítványt használt a képzés alapjául, ezzel megtévesztve a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságát.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Szántai Attiláné önkormányzati képviselő

Írásban fordultunk Fenyvesi Zoltán Fideszes országgyűlési képviselőhöz, hogy megtudjuk, mit szól a körzetében történt újabb érettségi botrányhoz, a sümegi Fidesz tag Szabó Krisztina után most egy újabb Fidesz által támogatott önkormányzati képviselőről derült ki, hogy hamis az érettségije. Válasz eddig nem érkezett.

Alacsonyan szállnak az érettségik

Ezt már Rig Lajos országgyűlési képviselő mondta, aki szerint egymás után dőlnek ki a csontvázak. Hamis bizonyítványok, milliós pályázati pénzek mutyik sora bukik ki a körzetben. Sok-sok milliót fizetnek ki olyan Fidesz-közeli embereknek, aki nem rendelkeznek iskolai végzettséggel, amijük van, arról pedig az derül ki, hogy hamisítványok. Szomorú, hogy a szorgalmas, dolgos badacsonytördemici embereket évekig becsapták. Azt gondolom, hogy ideje rendet tenni és nem folytatni azt, amit eddig műveltek! A Badacsonytördemici érettségi botrány kapcsán írásbeli kérdéssel fordultam dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy adjon tájékoztatást arról, mikor emelnek vádat az ügyben érintett hölgy ellen.

Rig Lajos rendet akar és Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult

Kerestük Horváth Zoltán polgármestert, aki Fidesz-KDNP színekben vezeti Badacsonytördemicet, hogy mit tud képviselőjének rabosításáról, hamis érettségijéről, illetve kezdeményezett-e vizsgálatot ez ügyben. Szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat fenntartásában működő Faluházat Szántai Attiláné iskolai végzettség nélkül meddig vezetheti tovább. Továbbá azt is, hogy egy ilyen lebukás után méltó-e arra, hogy Badacsonytördemicet tovább képviselje az önkormányzatban. Válasz nem érkezett a Fideszes polgármestertől. Ahogy Horváth István alpolgármestertől és Horváth Gábor képviselőtől sem.

Egyedül Maurer Tamásné független önkormányzati képviselő reagált, aki szerint Szántai Attiláné ügye régóta keringett a településen, de bármikor hozták elő, hogy ezt a végzettségről szóló ügyet tisztázni kellene, a település vezetője, Horváth Zoltán polgármester azonnal lesöpörte már a felvetést is.

– A Badacsonytördemicen élőkhöz méltatlan és elfogadhatatlan ez a Szántai Attiláné miatt kialakult helyzet. Évekig hazudtak nekünk, tördemicieknek, hogy minden rendben van, közel 200 ezer forintos havi fizetés mellett pedig jól tudták azt, amit most a rendőrség is megállapított: hamis az érettségi bizonyítványa a Faluházat vezető és a tördemicieket az önkormányzatban képviselő Szántai Attilánénak. Véleményem szerint Szántai Attilánénak azonnal távoznia kell mindkét pozíciójából, hisz véleményem szerint becsapta a badacsonytördemicieket, sőt még azt is eltitkolta, hogy a rendőrség rabosította. A település polgármesterének pedig azonnal intézkednie kell az eddig kifizetett bérek, jutalmak visszaköveteléséről, hisz azt a Faluház vezetője hamis érettségire alapozva vette fel, pedig ezek szerint csak nyolc általánossal rendelkezik és a részére kifizetett pénzek a falu, a köz pénze. Bízom benne, hogy Horváth Zoltán polgármester és Horváth István alpolgármester urak nem védik tovább a hamis érettségivel lebukott Szántai Attilánét – mondta el Maurer Tamásné önkormányzati képviselő.

Horváth Zoltán (szemüvegben) Fidesz-KDNP polgármester szerint minden rendben.

– Elkeserítő, hogy Badacsonytördemic közösségét hosszú-hosszú éveken keresztül becsapták. Szomorú, hogy a szebb napokat is látott Tördemic kulturális életéért felelős személy egy Rendőrkapitányságon ül és gyanúsítottként hallgatják ki, mert hamis az érettségije – ezt már Pál Lászlóné nyugdíjas mondja, aki hosszú éveken keresztül szervezte és vezette Badacsonytördemic kulturális életét. – Én 2020 őszén segítő szándékkal fordultam Horváth Zoltán polgármester úrhoz, hogy probléma van Szántainé végzettségével. Ő lekezelő módon utasított vissza bármilyen intézkedést, ugyanis állítása szerint minden rendben van. Most láthatjuk, hogy mennyire. Sajnálom, hogy Badacsonytördemic közösségének ezt kell elszenvednie, véleményem szerint a kifizetett milliók mellett erkölcsileg is óriási károkat okoz ez az ügy a településnek, nem utolsó sorban pedig nagyon sajnálom, hogy a Megyei Művelődési Intézetet is ilyen kellemetlen helyzetbe sodorta Szántainé – teszi hozzá Pál Lászlóné.

A badacsonytördemici bolt előtt érdeklődtünk járókelőktől, egy Ferencként bemutatkozó férfi elmondta: „nem vagyok meglepődve, itt egymást védik. Hazudoznak, becsapnak minket, közben meg repkednek a milliók. Mi a feleségemmel nem vagyunk gazdagok, de a gyerekeinket kitaníttattuk, becsülettel leérettségiztek és lediplomáztak, büszkék is vagyunk rájuk. Ez nem mondható el most itt a faluban néhány emberről. Úgy érzem becsaptak minket, méltatlanok, ezért távozniuk kell…”

Minden jog fenntartva © 2019-2021